De kantoortuin: straf of juist niet?

Geschreven door NovaGo on Mar 8, 2019 10:14:22 AM

‘De kantoortuin is gek voor je brein’, ‘Kantoortuin en productiviteit: slechtste combinatie ooit’, ‘Knettergek in kantoortuin’. Het is net of de kantoortuin alleen maar nadelen kent en de voordelen achterwege blijven. Is dit ook daadwerkelijk zo? Of zijn er ook positieve kanten?

De kantoortuin, oorspronkelijk bedacht in Duitsland, kan gezien worden als een open kantoorruimte. Waar vroeger afgesloten ‘hokjes’ en scheidingswanden stonden, zijn deze nu verdwenen. Het open kantoor is bedacht om de communicatie tussen medewerkers te vergemakkelijken, evenals het uitwisselen van ideeën.

Bedacht voor de medewerker: een goed startpunt zou je denken. Toch zou de open kantooromgeving zorgen voor minder productiviteit en zouden de medewerkers sneller afgeleid zijn (Klis, 2017). We zijn juist sneller afgeleid in de open kantoortuin, omdat ons brein continu op zoek zou zijn naar aspecten die opvallen en afwijken van wat we aan het doen zijn (van Agteren, 2018). Denk dan bijvoorbeeld aan het luide telefoongesprek van de collega naast je.

Toch wordt ook aangegeven dat medewerkers in een kantoortuin minder stress ervaren en lichamelijk actiever zijn (van Agteren, 2018). De vraag die hierbij kan worden gesteld is of de kantoortuin daadwerkelijk zo storend is als men zegt. Zijn de gevolgen van deze werkplek niet verschillend per medewerker? Zo is het voor te stellen dat Claudia, eigenaar van een groot bedrijf, zich minder op haar gemak voelt in de kantoortuin dan HR medewerker Peter. De sfeer in een open kantoortuin is wat gemoedelijker, omdat er zoveel ruimte heerst. Daarnaast kan ik mij ook goed voorstellen dat Claudia niet haar jaarcijfers met de gehele afdeling wil delen, terwijl Peter sneller met zijn collega kan overleggen over de potentiële nieuwe collega.

Als het aan ons ligt is het logisch dat het 'storingsniveau’ in een kantoortuin ligt aan het soort werk van een medewerker. Wanneer er veel gecommuniceerd moet worden, dan zal een kantoortuin voor een projectteam effectiever zijn, dan wanneer dat belangrijke rapport geschreven moet worden door een individu. Afhankelijk van het soort werk dat moet worden verricht, kan een kantoortuin dus juist effectief zijn.

Onze mening is dat een kantoortuin daarom niet meteen als negatief moet worden neergezet. Wanneer een medewerker geholpen kan worden bij de sturing op het vinden van een werkplek, kan een kantoortuin juist ook goed helpen. Een kantoortuin is in eerste instantie bedacht om de medewerker te helpen. Wellicht dat deze alleen een beetje sturing nodig heeft?

Wilt u weten of NovaGo u kan helpen bij het zoeken van de juiste werkplek in uw kantoortuin? Neem dan contact met ons op of download onze brochure!

DOWNLOAD BROCHURE

Onderwerpen: Het Nieuwe Werken

Download de brochure

Recente Posts